Za pregled osnovnih informacija o instaliranim programima i njihovu deinstalaciju, može se koristiti standardna opcija Windows okruženja Apps & Features. Nedostatak ove sistemske opcije je što često ovakva deinstalacija nije potpuna, već zaostane veliki broj nepotrebnih fajlova koje je uklonjeni program koristio. Za ovakve slučajeve može se koristiti neki od alata za kompletnije uklanjanje programa, kakav je recimo Geek Uninstaller.

Po startovanju, Geek Uninstaller će prikupiti podatke o svim instaliranim programima i prikazati spisak sa sličnim informacijama kao i standardna Windows opcija, odnosno naziv programa, datum instalacije i okvirno procenjen prostor zauzet na disku. Odavde se može izabrati uobičajena opcija za deinstalaciju, a u slučaju „neposlušnih“ programa mogu pomoći opcije za prisilno uklanjanje i čišćenje tragova zaostalih iza programa.Kod analize instaliranih programa, korisna je opcija koja će otvoriti Registry Editor i direktno se pozicionirati na granu sa konfiguracijom vezanom za izabrani program – ova opcija se može brzo aktivirati kombinacijom tastera Ctrl+R. Geek Uninstaller ima opciju za generisanje izveštaja o radu u HTML formatu, kao i aktiviranje Google pretraživanja po nazivu i autoru označenog programa.Verzija programa Geek Uninstaller Free je besplatna za lično korišćenje i sadrži većinu opcija potrebnih za pouzdanu deinstalaciju. Postoji i napredna verzija Geek Uninstaller Pro, koja se u probnom režimu može koristiti 30 dana posle čega je neophodna plaćena licenca. Pro verzija je zapravo drugi program nazvan Uninstall Tool, koji uključuje dodatne opcije za praćenje instalacije, kontrolu programa koji se automatski startuju kod podizanja Windows sistema, dodatne mogućnosti za temeljno uklanjanje tragova programa i ima drugačiji korisnički interfejs.

Ovaj program nema sopstvenu proceduru za instalaciju već dolazi u formi arhive koja sadrži prenosnu instalaciju, pa arhivu treba raspakovati i direktno startovati izvršni fajl. Geek Uninstaller ima ugrađenu višejezičnu podršku, koja uključuje srpski jezik u ćiriličnoj i latiničnoj varijanti. Po prvom startovanju, okruženje će biti prikazano na engleskom, a naš jezik se zatim može aktivirati iz menije View.

Program možete preuzeti ovde : https://geekuninstaller.com/download

Piše PCP

Pozovite servis