Čišćenje virusa

UKLANJANJE ZLONAMERNOG SOFTVERA

ČIŠĆENJE VIRUSA

PC Doctor servis pruža profesionalne usluge čišćenja računarskih sistema od sajber pretnji, poznatih kao virusi, sa ciljem uklanjanja svih zlonamernih napada na računarske informacione sisteme, infrastrukturu, računarske mreže ili lične računare. Naš tim stručnjaka koristi najsavremenije tehnologije i alate za otkrivanje i eliminaciju svih vrsta virusa, uključujući spyware, adware, trojanaca, crva i drugih malvera. Svi naši postupci se vrše pažljivo i efikasno, kako bi se osigurala bezbednost vaših podataka i funkcionalnost sistema. Obratite se našem servisu za čišćenje virusa i uverite se u kvalitet naših usluga.

DEFINICIJA RAČUNARSKOG VIRUSA

ŠTA JE TO VIRUS

Verovatno ste čuli koliko je važno držati viruse podalje, ali šta je zapravo računarski virus? Računarski virus je vrsta zlonamernog softvera, ili malvera, koji se širi između računara i uzrokuje oštećenje podataka i softvera.

Računarski virusi ciljaju na poremećaj sistema, izazivanje značajnih operativnih problema i dovode do gubitka i curenja podataka. Važno je znati da su računarski virusi dizajnirani da se šire kroz programe i sisteme. Računarski virusi se obično vežu za izvršni host fajl, što dovodi do izvršavanja njihovog viralnog koda prilikom otvaranja fajla. Kod se zatim širi iz dokumenta ili softvera na koji je prikačen putem mreža, drajvova, programa za deljenje fajlova ili zaraženih priloga u email-u.

ciscenje_virusa

UOBIČAJENI ZNACI RAČUNARSKOG VIRUSA

KAKO PREPOZNATI INFEKCIJU

Verovatno ste čuli koliko je važno držati viruse dalje od vašeg računara, ali šta je zapravo računarski virus? Računarski virus će verovatno imati štetan uticaj na uređaj na kome se nalazi i može biti otkriven kroz uobičajene znakove gubitka performansi, kao što su:

Brzina sistema
Računarski sistem koji radi sporije od uobičajenog je jedan od najčešćih znakova da uređaj ima virus. To uključuje sporiji rad samog sistema, kao i usporene aplikacije i internet brzinu. Ako računar ne poseduje moćne aplikacije ili programe, a radi sporije, to može biti znak da je zaražen virusom.

Iskačući prozori
Nepoželjni iskačući prozori koji se pojavljuju na računaru ili u web pregledaču jasan su znak računarskog virusa. Nepoželjni iskačući prozori su znak da uređaj ima malver, viruse ili špijunski softver.

Samoizvršavajući programi
Ako se programi na računaru neočekivano zatvaraju sami od sebe, velika je verovatnoća da je softver zaražen nekom vrstom virusa ili malvera. Još jedan pokazatelj virusa je kada se aplikacije ne učitavaju kada ih izaberete iz Start menija ili njihove ikone na radnoj površini. Svaki put kad se to dogodi, sledeći korak treba da bude skeniranje virusa i uklanjanje datoteka na programima koje možda nije sigurno koristiti.

Odjavljivanje sa naloga
Neki virusi su dizajnirani da utiču na određene aplikacije, što će ih ili naterati da se ruše ili prisiliti korisnika da se automatski odjavi sa servisa.

Pucanje uređaja
Sistemski padovi i neočekivano zatvaranje računara su česti pokazatelji virusa. Računarski virusi uzrokuju da računari deluju na različite čudne načine, što može uključivati otvaranje datoteka samostalno, prikazivanje neobičnih poruka o greškama ili slučajno klikanje tastera.

Slanje masovnih e-pošti sa vašeg naloga
Računarski virusi se obično šire putem e-pošte. Hakkeri mogu koristiti tuđe e-mail naloge za širenje malvera i izvođenje šireg sajber napada. Stoga, ako e-mail nalog šalje e-poštu iz odlazne pošte koju korisnik nije poslao, to može biti znak da je na uređaju prisutan računarski virus.

Promene na početnoj stranici
Bilo koje neočekivane promene na računaru – kao što je promena početne stranice sistema ili ažuriranje postavki pretraživača – su znaci da se na uređaju možda nalazi računarski virus.

uklanjanje_malwarea

KAKO VIRUSI NAPADAJU

KAKO SE VIRUSI ŠIRE

U ranim danima računarske tehnologije, virusi su se širili između uređaja pomoću disketa. Danas se virusi mogu prenositi putem HARD DISKOVA i USB uređaja, ali je verovatnije da će se širiti putem interneta.

Računarski virusi mogu se širiti putem e-pošte, a neki su čak sposobni preuzeti kontrolu nad softverom za e-poštu kako bi se dalje širili. Drugi se mogu prikačiti na legitimni softver, unutar softverskih paketa ili inficirati kod. Takođe, drugi virusi mogu se preuzeti sa kompromitovanih trgovina aplikacija i zaraženih repozitorija koda. Ključna karakteristika svakog računarskog virusa je potreba za žrtvom koja će izvršiti njegov kod ili opterećenje, što znači da bi host aplikacija trebala biti pokrenuta.

 

KAKO DELIMO VIRUSE

TIPOVI RAČUNARSKIH VIRUSA

Postoji nekoliko tipova računarskih virusa koji mogu inficirati uređaje. Ovaj odeljak će obuhvatiti zaštitu od virusa i kako se osloboditi računarskih virusa.

Rezidentni virus (Resident Virus)
Virusi se šire inficiranjem aplikacija na host računaru. Rezidentni virus to postiže inficiranjem aplikacija dok ih korisnik otvara. Nerezidentni virus može inficirati izvršne datoteke kada programi nisu pokrenuti.

Multipartitni virus(Multipartite Virus)
Multipartitni virus koristi više metoda za infekciju i širenje računara. Obično ostaje u računarevoj memoriji kako bi inficirao tvrdi disk, zatim se širi kroz i inficira više drajvova menjajući sadržaj aplikacija. To dovodi do usporenog performansa i nedostatka memorije aplikacija.

Multipartitni virusi se mogu izbeći tako što se ne otvaraju privici nepouzdanih izvora i instaliranjem pouzdanog antivirusnog softvera. Takođe ih je moguće sprečiti čišćenjem boot sektora i celokupnog diska računara.

Direktni napad(Direct Action)
Virus direktnog napada pristupa glavnoj memoriji računara i inficira sve programe, datoteke i fascikle smeštene na putanji autoexec.bat, pre nego što se sam obriše. Ovaj virus obično menja performanse sistema, ali može uništiti sve podatke na tvrdom disku računara i bilo kojem USB uređaju priključenom na njega. Virus direktnog napada se može izbeći upotrebom antivirusnih skenera. Lako ih je otkriti, kao i vraćanje inficiranih datoteka.

Preuzimanje pretraživača(Browser Hijacker)
Preuzimanje pretraživača ručno menja podešavanja pretraživača, poput zamene početne stranice, uređivanja stranice za novu karticu i promene podrazumevanog pretraživača. Tehnički, to nije virus jer ne može inficirati datoteke, ali može naneti veliku štetu korisnicima računara, koji često neće moći da vrate svoju početnu stranicu ili pretraživač. Takođe može sadržati adware koji uzrokuje neželjene iskačuće prozore i reklame.

Preuzimanje pretraživača obično se veže uz besplatni softver i zlonamerne aplikacije s neproverenih veb lokacija ili prodavnica aplikacija, pa koristite samo pouzdan softver i pouzdan antivirusni softver.

Virus prepisivač(Overwrite Virus)
Virusi prepisivači su izuzetno opasni. Mogu da obrišu podatke i zamene ih sopstvenim sadržajem ili kodom. Kada su fajlovi zaraženi, ne mogu se zameniti, a virus može da utiče na Windows, DOS, Linux i Apple sisteme. Jedini način da se ukloni ovaj virus je brisanje svih fajlova koje je zarazio, što može biti katastrofalno. Najbolji način da se zaštitite od virusa prepisivača je da koristite pouzdan antivirusni program i redovno ga ažurirate.

Virus web skriptovanja(Web Scripting Virus)
 Virus web skriptovanja napada bezbednost veb pregledača, omogućavajući hakera da ubaci zlonamerni kod ili skriptove klijenta na veb stranice. To omogućava sajber kriminalcima da napadnu velike veb sajtove, kao što su društvene mreže, pružaoci e-pošte i bilo koji sajt koji omogućava unos korisnika ili pregleda. Napadači mogu da koriste virus da šalju spam, izvršavaju prevarne aktivnosti i oštećuju serverske fajlove.Zaštita od virusa web skriptovanja zavisi od uvođenja softvera za zaštitu pregledača u realnom vremenu, korišćenja kolačića, onemogućavanja skriptova i korišćenja alata za uklanjanje zlonamernog softvera.

Virus koji zaražava fajlove(File Infector)
Virusi koji zaražavaju fajlove su jedni od najčešćih računarskih virusa. Oni prepisuju fajlove kada se otvore i brzo se šire po sistemima i mrežama. Uglavnom utiču na fajlove sa .exe ili .com ekstenzijama. Najbolji način da se izbegnu virusi koji zaražavaju fajlove je da se preuzimaju samo zvanični softveri i da se koristi antivirusni program.

Mrežni virus(Network Virus)
 Mrežni virusi su izuzetno opasni jer mogu potpuno onesposobiti čitave računarske mreže. Često je teško otkriti ih, jer virus može biti skriven u bilo kom računaru na zaraženoj mreži. Ovi virusi se lako repliciraju i šire putem interneta na uređaje povezane na mrežu. Pouzdani, snažni antivirusni programi i napredni firewall-i su ključni zaštiti od mrežnih virusa.

Virus boot sektora(Boot Sector Virus)
Virus boot sektora cilja na master boot record (MBR) računara. Virus ubacuje svoj kod u particionu tablicu tvrdog diska, a zatim se prebacuje u glavnu memoriju pri ponovnom pokretanju računara. Prisustvo virusa se ogleda u problemima sa pokretanjem sistema, lošoj performansi računara i gubitku sposobnosti tvrdog diska da locira podatke. Većina modernih računara dolazi sa zaštitama od virusa boot sektora koje ograničavaju mogućnost ove vrste virusa.

Koraci za zaštitu od virusa boot sektora uključuju osiguravanje da su diskovi zaštićeni od pisanja i da se računar ne pokreće sa nepouzdanim spoljnim diskovima povezanim.

zastita_od_virusa

KAKO ZAŠTITITI RAČUNAR OD VIRUSA

ZAŠTITA RAČUNARA

Postoji nekoliko načina da zaštitite vaš računar od virusa :

Koristite pouzdan antivirusni program
Pouzdani antivirusni programi su od suštinskog značaja za zaustavljanje napada malvera i sprečavanje računara da bude zaražen virusima. Ovi koncepti antivirusa će štititi uređaje od infekcije putem redovnih skeniranja i identifikacije i blokiranja malvera.

Izbegavajte kliktanje na iskačuće reklame
Nepoželjne iskačuće reklame su verovatnije povezane sa računarskim virusima i malverima. Nikada ne klikćite na iskačuće reklame jer to može dovesti do nehotičnog preuzimanja virusa na računar.

Skenirajte svoje email priloge
Popularan način zaštite vašeg uređaja od računarskih virusa je izbegavanje sumnjivih email priloga koji se često koriste za širenje malvera. Antivirusna rešenja mogu se koristiti za skeniranje email priloga radi otkrivanja potencijalnih virusa.

Skenirajte datoteke koje preuzimate putem programa za deljenje fajlova
Programi za deljenje fajlova, posebno nezvanični sajtovi, takođe su popularni resursi za napadače koji šire računarske viruse. Izbegavajte preuzimanje aplikacija, igara ili softvera sa nezvaničnih sajtova i uvek skenirajte datoteke koje ste preuzeli sa bilo kog programa za deljenje fajlova.

Ukoliko ipak pored svog vašeg truda ipak dođe do infekcije vašeg računara, nemojte brinuti, kontaktirajte Vas laptop servis PC Doctori mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da vaš računar što pre bude oporavljen i spreman za rad.

Podelite:

Facebook
Twitter
LinkedIn
VK
Skype
Telegram
Zakažite servis iz fotelje

Preuzimanje laptopa za servis na Vašoj adresi !

POZOVITE NAS
060 73 29 420