Bolje iskustvo na
Chrome OS

20 sekundi do boljeg multitaskinga na Chrome OS

Spremni ste da svoju produktivnost na ChromeOS-u podignete na viši nivo? Googleova fantastična nova mogućnost multitaskinga je upravo ono što vam treba.

ChromeOS je u konstantnom stanju evolucije, s novim verzijama koje se objavljuju svake četiri nedelje i svežim i fantastičnim funkcijama koje se stalno razvijaju i čekaju da budu otkrivene. Najbolji deo te postavke je što, za razliku od većine drugih platformi – uključujući čak i Android – najnovije i najbolje mogućnosti ChromeOS-a kompanije Google obično su sakrivene iza posebnog prekidača i dostupne na bilo kom Chromebooku mnogo pre nego što budu lansirane masama.

To znači da u svega nekoliko sekundi možete otkriti i aktivirati neke ozbiljno transformišuće stvari nedeljama ili čak mesecima pre nego što ih iko drugi primeti.

To je upravo slučaj s novim poboljšanjem multitaskinga na ChromeOS-u. Nije to vrsta funkcije koja će privući beskrajnu pažnju, čak ni kada se zvanično lansira, ali može biti jedno od najkorisnijih poboljšanja koje ćete doživeti na svom Chromebooku ove godine.

Hajde da vam pokažem o čemu se radi.

Ako volite da pronalazite skrivene softverske dragulje koliko i ja, operativni sistem ChromeOS kompanije Google je igralište produktivnosti kao nijedno drugo.

Već znate za malu ikonicu u gornjem desnom uglu svakog pregledača ili aplikacije koju imate otvorenu, zar ne? Ona koja vam obično omogućava da maksimizirate prozor ako već nije u takvom stanju ili da ga vratite u manji oblik ako je već maksimiziran.

Sa jednim od najnovijih ChromeOS ažuriranja koje se još razvija, ta osnovna ikonica postaje vaš najbolji prijatelj i izvor trenutnog unapređenja vašeg radnog okruženja.

Kada aktivirate novu postavku rasporeda prozora na svom Chromebooku, pri pomeranju miša preko te ikonice otkrićete izuzetno koristan set novih opcija za podešavanje prozora:

Većina njih je prilično samorazumljiva. Jednim klikom možete podeliti aplikaciju ili prozor na polovinu ekrana, tako da zauzima tačno 50% vertikalnog prostora ekrana; možete ga postaviti na delimični prikaz, pomerajući ga u raspored širine 2/3 ili 1/3; ili možete izabrati puni ekran – što je, naravno, već poznato.

Takođe, mišem možete preći preko specifične strane u okviru prve dve opcije i postaviti trenutnu aplikaciju ili prozor sa leve ili desne strane ekrana.

Nije loše, zar ne? Ali prava genijalnost ove naizgled suptilne funkcije dolazi sa poslednjom opcijom – “Float” .

Kada kliknete tu opciju unutar bilo koje otvorene aplikacije ili prozora, ono što gledate će se spustiti u mali okvir u donjem desnom uglu ekrana. U tom stanju, vaša aplikacija ili prozor će uvek biti prikazani iznad svega ostalog što gledate. To vam omogućava jednostavan način da nešto držite stalno vidljivo kao referencu dok radite na drugim stvarima.

U odgovarajućoj situaciji, ovo može biti moćan alat za produktivnost koji će vam uštedeti vreme koje inače biste trošili na prebacivanje između prozora ili kompromis u vezi sa širinom ekrana. Kada želite nešto da držite stalno vidljivim – bilo da je to kalkulator, kalendar, karikatura karibua ili bilo šta drugo – jednostavno koristite tu skrivenu opciju i bam: Ostaće iznad svega i vidljivo, bez obzira na to šta drugo radite.

Eto, to je suština ovog novog poboljšanja na ChromeOS-u, ukratko. Sada, ako ste spremni da ga aktivirate na svom Chromebooku, izdvojte oko 20 sekundi svog vremena – i krenimo.

Unapređenje multitaskinga na vašem Chromebooku u svega pet koraka, laki da laksi ne mogu biti:

    1. Otvorite novi prozor pregledača na svom Chromebooku.
    2. Upišite chrome:flags u traku adrese.
    3. U polje za pretragu na ekranu koji se pojavi upišite window layout.
    4. Pogledajte liniju koja se naziva “New Window Layout
    5. Kliknite na plavo dugme “Relaunch” na dnu ekrana.

I to je sve: Nakon što se vaš Chromebook ponovo pokrene, jednostavno pređite mišem preko dugmeta za maksimizaciju ili vraćanje prozora u gornjem desnom uglu bilo koje aplikacije ili prozora i pronaći ćete nove opcije koje smo upravo istražili.

Uživajte u novim mogućnostima.

Acer Chromebook
Zakažite servis iz fotelje

Preuzimanje laptopa za servis na Vašoj adresi !

POZOVITE NAS
060 73 29 420