Recenzija
MSI Creator Z17HX

Creator Z17 ultimativna mašina
za video editing

Uređivanje video materijala i dalje je jedan od najzahtevnijih zadataka koje možete obavljati na računaru. Dakle, kada pokušate to uraditi na laptopu, a još više na laptopu koji biste mogli poneti sa sobom na međunarodni let, stvari se mogu brzo zakomplikovati. To nas dovodi do MSI Creator Z17HX, najnovijeg i najmoćnijeg radnog laptopa kompanije MSI. S procesorom Intel Core i9 13. generacije i RTX 4070, očekuje se da će impresionirati sve one koji ga budu testirali na Computexu, sajmu koji se održava u Tajpeju na Tajvanu od 29.5-2.6. tekuće godine.

Ovaj laptop obiluje najnovijom tehnologijom, uključujući 24-jezgarni i9-13950HX procesor, 64 GB DDR5 RAM-a i 2 TB brzog PCIe Gen 5 skladišta, ekran osetljiv na dodir sa podrškom za bežičnu olovku (koja dolazi u paketu i ima magnetno postolje, lepo!), kao i dva Thunderbolt 4 porta. Urednici video materijala će biti oduševljeni punokrvnim SD slotom za kartice i zvučnicima usmerenim napred.

Ekran je ogroman panel od 17 inča sa rezolucijom 2560×1600, sa nešto višim od prosečnog omjerom 16:10, iako drugi laptopovi u ovoj kategoriji lako dostižu 4K rezoluciju. Ali, pri uređivanju video materijala, sirove tačke su samo polovina priče. Za tačnost boja, IPS panel ima ocenu od 100% DCI-P3, što znači da ga ne može nadmašiti kada je u pitanju “onako kako vidite toliko i dobijate” boje pri uređivanju. Međutim, nije fabrički kalibrisan za tačnost Pantone i X-Rite. To znači da ćete možda morati malo da se igrajte sa svojim hardverom kako biste postigli potpunu tačnost boja. Neki možda više vole dodatnu zasićenost i kontrast OLED panela.

Creator je ogroman laptop po današnjim standardima, težak pet funti i dvanaest unci. To je prilično dobro za nešto sa tako velikim ekranom, ali na tržištu sigurno ima i vitkijih modela, čak i u ovoj veličini. (I to je pre nego što uzmemo u obzir prilično teški punjač.) Ali, to opravdava njegovu masu: Pored moćnog hardvera, dobijate punokrvni čitač SD kartica (što je velika stvar za snimanje video materijala), punokrvni HDMI, dva USB-C Thunderbolt porta i jedan USB-A, samo da biste bili sigurni da možete ostaviti adaptere kod kuće. Moguće je puniti Creator putem USB-C porta, ali za maksimalnu brzinu vam treba onaj 200-vatni propietarni punjač (koji izgleda kao USB-A, ali nije).

A šta je sa korišćenjem ovog uređaja? Dok je postavljen na maksimalno podešavanje snage, Creator Z17HX ima tri ventilatora koji proizvode priličnu buku, ali uspevaju da je rašire na nižim frekvencijama od nekih drugih radnih laptopova. Korisnicima bi moglo da se dopadne područje sa numeričkom tastaturom na tastaturi, ali možda im se neće svideti činjenica da je touchpad nešto van centra glavnog dela tastature.

Što se tiče sirove performanse, Creator Z17HX sa lakoćom nadmašuje Adamov prethodni prenosni uređaj za uređivanje, Gigabyte Aero 16 sa Core i7-12700H i 3070Ti. U PugetBench testu za Lightroom pobedio je za oko 25 posto, što ukazuje na mnogo brže izvođenje zahvaljujući dodatnim procesorskim jezgrima. U Photoshopu, MSI model ga lako pobedjuje sa novijim procesorom i GPU-om, sa povećanjem performansi od preko 40 posto. U ključnim PugetBench testovima za Premiere i DaVinci, noviji laptop je postigao povećanje performansi od 20-25 posto u celini, iako je 3070 Ti sa širim memorijskim sabirnicom i više CUDA jezgara imao blagu prednost u DaVinci GPU efektima. Ipak, novi GPU je znatno pobedio u kodiranju putem Handbrejka… 

Do neke nove priče PC Doctor team se odjavljuje. 

MSI_Creator_Z17_
Zakažite servis iz fotelje

Preuzimanje laptopa za servis na Vašoj adresi !

POZOVITE NAS
060 73 29 420