SPASAVANJE PODATAKA SA NEISPRAVNIH MEDIA

SPASAVANJE PODATAKA

DATA RECOVERY

Mogućnosti za čuvanje podataka su danas raznovrsne, ali to takođe znači da postoji rizik od gubitka važnih podataka s različitih medija. Tokom svoje dugogodišnje prakse, PC Doctor servis je zahvaljujući posvećenosti i neprestanom usavršavanju postavio najviše standarde u svojoj delatnosti.

Naši tehničari su visokoobučeni stručnjaci koji se neprestano napreduju u svojoj oblasti i imaju veliko iskustvo u spašavanju podataka sa različitih medija. Zbog toga smo u stanju da pružimo visok nivo usluge i da zadovoljimo potrebe naših klijenata. Međutim, procenat uspeha u spasavanju podataka u najvećoj meri zavisi od tipa i modela diskova, kao i vrste kvara i reakcije korisnika u trenutku otkazivanja diska. Stoga je izuzetno važno da u slučaju kvara uređaja za skladištenje podataka, korisnik odmah potraži stručnu pomoć profesionalaca.

Naša firma je posvećena zaštiti privatnosti naših klijenata i čuvanju njihovih podataka na siguran način. Zahvaljujući našem stručnom znanju i iskustvu, korisnici mogu biti sigurni da će njihovi podaci biti bezbedno i uspešno spašeni. Stojimo vam na raspolaganju za sve vaše potrebe vezane za spašavanje podataka, te vas pozivamo da nas kontaktirate ukoliko se suočite sa ovakvim problemom.

spasavanje_podataka_hdd

SPASAVANJE PODATAKA SA HARD DISKA

HDD DATA RECOVERY

Prvi korak je svakako dijagnostika hard diska sa koga trebamo sačuvati podatke. Ukoliko ustanovimo da postoji problem u mehanici ili elektronici, obavljamo privremenu popravku hard diska kako bismo omogućili pristup podacima. Međutim, važno je napomenuti da hard diskovi nisu uređaji koji se popravljaju, već se neispravne komponente moraju zameniti kako bi se disk vratio u funkcionalno stanje. Kada utvrdimo da više ne postoji mehanička ili elektronska prepreka, započinje proces spasavanja podataka.

Proces povratka podataka sa neispravnog hard diska na potpuno ispravan hard disk vrši se kloniranjem sadržaja sektor po sektor. Zahvaljujući našem stručnom znanju i iskustvu, kao i profesionalnom pristupu u skladu sa definisanim procedurama, PC Doctor servis može da se pohvali visokim procentima uspešnosti u spasavanju podataka sa hard diskova svih proizvođača i kapaciteta.

data_recovery

KVAROVI HARD DISKOVA

VRSTE KVAROVA

pasavanje_podataka

Oštećenje firmware-a

Kvar softvera koji upravlja radom diska, nije ga moguće lako detektovati, hard izgleda kao da je ispravan ali ne dozvoljava pristup podacima

pasavanje_podataka

Logički kvarovi

Obrisani podaci, oštećenja podataka zbog virusa, instalacija OS preko podataka, gubljenje particija i sl.

pasavanje_podataka

Neispravna glava

Neispravnost komponente koja očitava (i zapisuje) podatke. Često se lako detektuje zahvaljujući glasnom kliktanju koje se čuje i hdd-a

pasavanje_podataka

Neispravna elektronika

Nastaju često kao posledica strujnih udara ili pregrevanja Hard Disk Drajva

pasavanje_podataka

Neispravan motorić

Uglavnom do kvara dolazi usled istrošenosti ležajeva. tada se motorić zaglavi i cuje se slabo zujanje ili pištanje

pasavanje_podataka

Bad sector-i

Ovaj kvar drastično uspori rad računara,tada često nemožete da pristupite odrdjenom broju svojih fajlova. Ucestalo se na boot-u pokreće provera ispravnosti hard diska

hdd_spasavanje_podataka

SPASAVANJE PODATAKA SA SSD-a

SSD DATA RECOVERY

Rad sa SSD (Solid-State Drive) uređajima predstavlja jedan od najzahtevnijih zadataka u našem poslu. Ovi uređaji koriste integrisana kola za trajno skladištenje podataka, a sastoje se od kontrolera i memorijskih čipova. Kada je reč o memoriji, postoje dva tipa koja se koriste za skladištenje podataka na SSD-ovima: NAND i DRAM. NAND memorija se često koristi zbog svoje niže cene i mogućnosti da čuva podatke bez stalnog izvora napajanja, dok je DRAM memorija brža i skuplja, ali može izgubiti podatke u slučaju prekida napajanja. Naši stručnjaci moraju imati detaljno znanje o arhitekturi i karakteristikama memorije kako bi mogli da uspešno reše probleme tokom procesa spašavanja podataka sa SSD-ova.

Naime, proizvodnja SSD-ova se oslanja na upotrebu memorija od samo nekoliko proizvođača, a razlike među modelima proizilaze pre svega iz načina programiranja kontrolera.

Kontroler, kao centralni deo arhitekture SSD-a, upravlja memorijama i zadužen je za niz operacija, uključujući čitanje, pisanje, korekciju grešaka (ECC), upravljanje trošenjem (wear leveling) i enkripciju podataka. Međutim, zbog nesavršenosti memorija, kontroler mora da upravlja memorijama “u realnom vremenu”, što predstavlja složen i delikatan proces.

S obzirom na to da različiti proizvođači programiraju kontrolere na specifične načine kako bi dobili što bolje performanse, algoritmi po kojima su podaci smešteni na memorijske čipove predstavljaju komercijalne tajne koje su strogo čuvane. Iz tog razloga, kontroleri često predstavljaju izvor najvećih problema pri spasavanju podataka sa SSD-a.

Da bi se pristupilo podacima na SSD-u, prvo je potrebno skinuti memorijske čipove sa štampane ploče SSD-a i pročitati njihov sadržaj pomoću NAND čitača ili drugih odgovarajućih uređaja. Nakon toga, mora se složiti sadržaj više memorijskih čipova prema odgovarajućem algoritmu i emulirati rad kontrolera kako bi se sadržaj prikazao na ispravan način. Konačno, podaci se analiziraju i vrši se izvlačenje.

SSD je otporan na udarce i nečujan, a zahvaljujući isključivoj upotrebi memorijskih čipova, brži je od većine drugih medija za čuvanje podataka. Međutim, zbog složenosti arhitekture i specifičnosti kontrolera, spasavanje podataka sa SSD-a predstavlja izuzetno kompleksan proces koji zahteva stručnost i iskustvo.

Najčešći kvarovi su:

-Logički kvarovi (Obrisani podaci, oštećenja podataka zbog virusa, instalacija OS preko podataka, gubljenje particija i sl.)
-Bed sektori (Ovaj kvar drastično uspori rad računara,tada često nemožete da pristupite odrdjenom broju svojih fajlova. Ucestalo se na boot-u pokreće provera ispravnosti hard diska)
-Neispravna elektronika (najčešće kvar  kontrolera)
-Oštećenje firmware-a

solid-state-disk-spasavanje-podataka

SPASAVANJE PODATAKA SA USB FLASH MEMORIJE

USB DATA RECOVERY

Flash USB diskovi i memorijske kartice su nastali sa ciljem stvaranja malih, izdržljivih, otpornih na udarce i prenosivih uređaja za čuvanje podataka, a njihova primena je ubrzo našla put u svim prenosnim uređajima, zamenjujući hard diskove, diskete i mini hard diskove u gotovo svim mobilnim uređajima. Međutim, sve ove pogodnosti mobilnosti ne idu bez mana. Njihova velika osetljivost na električna pražnjenja, kao i problematično priključivanje i napajanje dovode do čestih otkaza. Spasavanje podataka sa USB flash diskova i memorijskih kartica je, pored SSD-a, trenutno jedan od najvećih izazova u poslu spasavanja podataka. Razlozi za to su brojni proizvođači, nepostojanje standarda i kratak period eksploatacije, što sve zajedno predstavlja ozbiljan problem u procesu oporavka podataka.

usb_spasavanje_podataka

Podelite:

Facebook
Twitter
LinkedIn
VK
Skype
Telegram
Zakažite servis iz fotelje

Preuzimanje laptopa za servis na Vašoj adresi !

POZOVITE NAS
060 73 29 420