Microsoft Surface fix za web kamerice

Microsoft je podelio rešenje za sve one kojima ne radi web kamera na Surface laptopovima

Microsoft je podelio privremeno rešenje za široko rasprostranjen problem koji izaziva neispravnost ugrađenih kamera na nekim Windows uređajima zasnovanim na ARM arhitekturi (uključujući laptopove Surface Pro X). Problemi su počeli prošlog utorka, 23. maja, kada su mnogi korisnici prijavili da im kamere prestaju da rade bez upozorenja. Redmond tvrdi da greška ne utiče na kamere povezane preko USB-a, čak i kada su povezane sa pogođenim Windows uređajima.
Pogođeni sistemi uključuju one koji koriste Windows 10 22H2 ili Windows 11 21H2/22H2 i koriste sledeće procesore: Qualcomm 8cx Gen 1, Qualcomm 8cx Gen 2, Microsoft SQ1 i Microsoft SQ2.

“Svesni smo da korisnici Surface Pro X trenutno imaju problema sa korišćenjem ugrađene kamere i aktivno istražujemo situaciju”, rekao je portparol kompanije Microsoft  dan pre nego što je izdao privremeno rešenje za pogođene uređaje.
U petak, u ažuriranju dodatom na stranicu za zdravlje Windows izdanja, Microsoft je saopštio da je počeo sa implementacijom alata za otklanjanje problema, koji će se automatski primenjivati i ne može se pokretati ručno.
Na upravljanim uređajima na kojima su alati za otklanjanje problema onemogućeni, moraćete ručno primeniti sledeće privremeno rešenje (na kraju postupka je potrebno restartovanje):

Izaberite dugme Start i kucnite “cmd”, zatim desnim klikom ili dugim pritiskom na Command Prompt izaberite “Pokreni kao administrator”. Kopirajte i nalepite sledeću komandu, a zatim je pokrenite pritiskom na Enter: reg add “HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Qualcomm\Camera” /v EnableQCOMFD /t REG_DWORD /d 0 /f
Ponovo pokrenite bilo koju aplikaciju koja koristi kameru ili restartujte Windows uređaj.
Ugrađena kamera bi sada trebalo da radi kako je očekivano. “Ovo privremeno rešenje može onemogućiti neke funkcije kamere ili smanjiti kvalitet slike, ali trebalo bi da omogući rad kamere dok problem ne bude rešen ažuriranim drajverom kamere od strane proizvođača uređaja”, upozorio je Microsoft.

Kompanija sada sarađuje sa partnerima koji prave drajvere i proizvođačima uređaja (OEM-ovima) kako bi pružila trajno rešenje za ovaj poznati problem putem ažuriranja drajvera. Na Microsoft Community veb-sajtu, zaposleni iz Microsoft-a je obavestio pogođene korisnike da su “svesni da korisnici Surface Pro X imaju problema sa korišćenjem ugrađenih kamera i da smo rešili ovaj problem ažuriranjem drajvera.”

“Molimo vas da odete na Windows Update kako biste instalirali novi drajver nazvan Microsoft Corporation – System Hardware Update – 26.5.2023.”, dodao je zaposleni iz Microsoft-a. 

Izvor portal BC

Surface-laptopovi
Zakažite servis iz fotelje

Preuzimanje laptopa za servis na Vašoj adresi !

POZOVITE NAS
060 73 29 420